PURE Resorts

Bonfire Sunday | Vreugdevuren in de Montafon

In de omgeving
-
 

Bonfire Sunday | Vreugdevuren in de Montafon

Het Bonfire Sunday-evenement in Montafon, Oostenrijk, is een jaarlijks terugkerend feest dat plaatsvindt in het hart van het Montafon-dal. Dit idyllische dal, gelegen in het westen van Oostenrijk, is bekend om zijn prachtige landschappen en winterse activiteiten.

Bonfire Sunday, ook wel Funkensonntag genoemd, is een eeuwenoude traditie die zelfs voortkomt uit de tijd vóór het christendom. Het wordt gevierd op de eerste zondag na carnaval en omvat het in brand steken van een 30 meter hoge, laag op laag opgestapelde houten toren. Deze traditie is het laatste overblijfsel van de oude zonneverering en symboliseert het verdrijven van de demonen van de winter en het verwelkomen van het licht.

Het opbouwen van de houten toren vergt 700 tot 800 uur werk en bestaat uit zorgvuldig gerangschikte lagen rijshout, stro en oude kerstbomen. Wanneer het donker wordt op zondagavond, wordt het vreugdevuur eindelijk ontstoken en begeleid door fakkellicht. Als het vreugdevuur echter valt voordat de heksenpop bovenin ontploft, wordt dat als een slecht voorteken beschouwd. In dat geval wordt de "heks" de volgende zondag begraven als onderdeel van een ceremonie. 

Het evenement duurt het hele weekend, van vrijdag 24 februari tot en met zondag 26 februari. In verschillende dorpen vinden Funkenwachen, of vreugdevuurwachten, plaats om ervoor te zorgen dat de houten toren niet voortijdig door jongens uit de naburige dorpen in brand wordt gestoken. Hoewel dit een traditie is, is het tegenwoordig geen onschuldige grap meer en kan men hierop vervolgd worden. 

Kinderen kunnen op zaterdag en zondag deelnemen aan Kinderfunken, waarbij ze hun eigen kleine vreugdevuur samenstellen en 's avonds ontsteken. Het vreugdevuurevenement wordt begeleid door live-muziek, lekker eten en een fakkelrelais.

Wilt u deel uitmaken van dit spektakel? Boek dan uw verblijf voor het weekend van 24, 25 en 26 februari 2023 en neem deel aan 'Bonfires in Montafon'!

 
 
Funkensonntag
 
Funkensonntag

© Fotos: Montafon Business GmbH, Schruns, Patrich Säly & Andreas Haller